Een andere kleur dan zwart

De kleur zwartzwart?
Veel vrouwen houden van zwart. Ze ervaren zwart als een veilige kleur, het kleedt af en zwart lijkt overal mee te combineren. Zwart is een kleur zonder toevoegingen dus eigenlijk een heldere kleur. Zwart blijft altijd zwart en verzacht niet als je zwart met een andere kleur draagt.
Toch staat maar 20% van de vrouwen zwart echt goed en 10% kan zwart dragen mits ze het rond de halslijn combineren met een andere kleur. Het is voor veel vrouwen vaak een teleurstelling als ze bij het kleuradvies zien dat zwart niet hun ultieme basiskleur is ze zien wel dat zwart hard maakt in het gezicht en dat zwart eerder de lijnen en rimpels versterken maar worden toch door zwarte kleding verleid. Dat komt omdat veel kledingstukken in zwart een chiquere uitstraling krijgen.

zwart?De andere kant van zwart
Zwart straalt ook gezag, objectiviteit en wijsheid uit, denk aan een toga van een rechter of professor. Zwart heeft en geeft status. Sommige vrouwen dragen zwart om zichzelf te verstoppen, ze durven geen kleur te dragen en willen niet opvallen.

Psychologisch effect van zwart
We ervaren zwart ook als een zware kleur en wit als uitgesproken lichtgewicht.
Een zwarte koffer wordt als zwaarder ervaren dan een identieke koffer in wit. Er is zelfs aangetoond dat zwart daadwerkelijk vermoeiender is om te dragen dan wit.
Enkele jaren geleden, ik was toen nog een verwoed zwart draagster, nam ik deel aan een excursie naar een diamantfabriek in Turkije. Mijn vriendin droeg een eenvoudig vaag groen jurkje zonder sieraden. Mijn glimmende zwarte jurk met daarop een witte parelketting viel daardoor nog meer op. Wij merkten het verschil in onze uitstraling omdat ik telkens werd aangesproken door het personeel om hun dure collectie aan te prijzen en ze mijn vriendin nagenoeg met rust lieten. De dag erna hebben we onze outfits geruild. Hoewel zwart haar helemaal niet flatteerde, gebeurde er met haar hetzelfde als toen ik de zwarte jurk droeg. Onze conclusie was duidelijk, wie zwart draagt krijgt meer aanzien en wordt (in Turkije) als rijker gezien.

 

kleurHet alternatief voor zwart
Heb je een koele ondertoon in je huid dan is antraciet grijs een prachtig alternatief voor zwart.
Het geeft nagenoeg dezelfde uitstraling als zwart maar staat veel milder in het gezicht.
Bordeaux rood, flessengroen, donkerblauw, diep paars en bruin, zoals de kleur van pure chocola zijn ook prima alternatieven voor zwart.
Heb je een warme ondertoon in je huid dan is een donkere olijfgroen een prachtige vervanging voor zwart. Naast de kastanjebruine en warme blauwe en paarse kleuren.
Deze alternatieve kleuren voor zwart kleden optisch goed af zoals je bij een stijladvies kunt ervaren en zijn prima basiskleuren om prachtige kleurencombinaties mee te maken.

Afscheid nemen van zwart
Hoewel nog niet al het zwart uit mijn garderobe is verdwenen omdat het echt ik niet meer moet dragen nu ik ouder word, koop ik geen nieuwe zwarte kleding meer. Hiervoor moet ik mijzelf vaak streng toespreken want er wordt nog steeds veel mooie zwarte kleding gemaakt. Ik blijf toch door zoeken naar mijn alternatieven zoals antraciet, donker rood en donkerblauw. En als ik dat heb gevonden ben ik er daar heel blij mee want het maakt mij veel jonger en staat daardoor zoveel beter.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.