Een duurzame garderobe opbouwen

duurzame kledingDuurzaam betekent rekening houden met andere mensen, de aarde, het klimaat en de generaties na ons.
Bij deze foto’s krijg je niet echt het gevoel dat we zuinig zijn met onze aarde.
Kleding kan je een goed gevoel geven. Een outfit die bij je past zorgt ervoor dat je lekker in je vel zit en dat je je zelfverzekerd voelt. Grote kans dat je er blij van wordt als je nieuwe kleding ook nog eens voor een fijne prijs hebt gescoord. Helaas zit hier soms een keerzijde aan. Denk aan kinderarbeid, onveilige omstandigheden, milieubelasting en de lage lonen. Daar komt bij dat we als consument de laatste decennia steeds minder waarde zijn gaan hechten aan onze kleding. We zien het als wegwerpproduct.

duurzame kledingDoor inzicht te krijgen in je relatie tot kleding en aan welke eigenschappen jij echt waarde hecht, kun je de wereld al een beetje veranderen.
Hoe kun je dit het beste aanpakken?Koop slim
Voordat je tot een aanschaf overgaat, stel jezelf dan vragen als: Heb ik dit echt nodig? Kan ik hierdoor andere kledingstukken vaker aan? Past het goed? Voel ik me er geweldig in? Ga ik het echt dragen? Gaat het lang mee? Zie ik mezelf dit over een paar jaar nog dragen?

duurzame kledingNeem kwaliteit boven kwantiteit
Investeer in goede items, dit gaat absoluut langer mee. Als het duur is in aanschaf reken dan eens uit hoe vaak je het zult dragen. Dat kan je helpen bij de beslissing.

Ga voor tijdloos en neem je tijd
Neem dat stuk dat je over tien jaar nog aan kan, maar dan gecombineerd met iets anders. Koop wat je wilt in plaats van wat je ziet. Zie je een ‘must have’? Slaap er een nachtje over. Denk je er überhaupt nog aan?
Waardeer tweedehands
Dit is een van de leukste en beste dingen die je kan doen voor een duurzamere kledingkast. De vuilnisbelt slinkt, het kledingstuk krijgt een tweede leven en jij hebt een uniek item.

Koop minder
Dit is stiekem de leukste, minderen is heerlijk. Ga eens na hoeveel tijd je besteedt aan zoeken naar de mooiste vondsten. Aan het passen, twijfelen, beslissen, terugsturen. Aan ‘s ochtends weer niet weten wat je aan moet. Hoe meer spullen, hoe meer stress, blijkt.

Was beter
Was minder, zo koud mogelijk, strijk niet, gebruik duurzaam wasmiddel, hang het in de buitenlucht.

Ruim per seizoen je kast op en geef het een (tweede) kans
Wie weet kom je iets moois tegen dat je even was vergeten. Of combineer je kleding eens anders. Wees vooral eerlijk naar jezelf. Past het nog goed? Is het niet te strak? Past het nog bij wie je bent als persoon? Word je er blij van als je in de spiegel kijkt. Geef weg, breng naar de kringloop, verkoop, ruil! Of investeer in een kleur- en stijladvies. Dat behoedt je voor miskopen en geeft antwoord op wat je echt staat.